Sunday, June 19, 2016

Pengalaman COD (Cash On Delivery)

Teringat pengalaman masa mula-mula aktif biz Shaklee ni. Baru pandai nak ber COD (cash on delivery). Nak hantar sendiri barang jualan direct ke customer.

1. Malu - saya ni peramah ngan orang-orang yang dikenali je. 😁😁
2. Sesat - saya memang tak expert guna GPS / google maps. Suka redah je. Kadang-kadang beberapa kali duk pusing-pusing tempat sama. Sebab nak confirmkan betul-betul umah customer. Malu woo kalau ketuk salah umah.
3. Takut - ye la, kita nak jumpa orang yang tak dikenali kan. Harus ada perasaan takut tu.

Tapi sekarang ok dah.. Memang pengalaman tu sangat penting untuk build kita punya confident level. Apa yang negative semua kena tolak tepi untuk berjaya. Semua tu tak boleh dijadikan alasan untuk berbisnes.

Bagus sebenarnya berjumpa dengan customer ni. Kita dapat mengenali mereka dengan lebih dekat. Bila dah kenal, in sya Allah, customer ni akan lebih ramah dan ingat pada kita. Saya lebih mengenali jiran-jiran saya melalui cod ni la. Kalau tak, kenal nama mereka je dalam group w.app taman.. 😅😅😅

Jalan-jalan pun dah expert dah.. sesat tu biasa la. Kalau tak sesat, kita takkan tau tempat-tempat baru. Takut tu tetap perlu ada sikit. Supaya kita lebih berhati-hati sebenarnya.

*gambar diambil oleh amatur.. sila abaikan ye.. 😂😂😂

♡iK♡
#tsunamishaklee
#hunt2shaklee
#wahmillionaire