Monday, April 13, 2015

APA ITU MRI & CT SCAN??

As salam korang..

Lama betul tak berblogging.. hurmmmm.. bila dah terdampar kat hospital ni baru la berkesempatan nak mencoret sesuatu.

Maaf ye, saya tenggelam timbul.. masih menyesuaikan diri dengan kehidupan yang serba mencabar ini.

So, dikesempatan ini, saya nak share sesuatu ngan korang semua. Ini hasil dari pengalaman saya sendiri yang telah melalui proses CT Scan dan MRI di hospital KPJ Klang ni.. sebelum ni tak ambil tau pun tentang mesin-mesin ni. Tapi bila dah melaluinya sendiri, banyak perkara sebenarnya yang kita boleh belajar..

Mula-mula tu agak confuse jugak.. siap tanya kat nurse tu, berapa kali nak scan ni.. semalam kan dah buat..

Rupanya MRI tu lebih detail daripada CT Scan.. Tapi mesin-mesin ini sangat canggih tau.. saya tak pernah terfikir pun akan melalui pengalaman ni..



APA ITU MRI??

MRI( Magnetic Resonance Imaging ) merupakan suatu alat diagnostik terkini bagi memeriksa dan mengenalpasti tubuh anda dengan menggunakan medan magnet yang besar dan gelombang frekuensi radio, tanpa pembedahan, penggunaan sinar X, ataupun bahan radioaktif. selama pemeriksan MRI akan memungkinkan molekul-molekul dalam tubuh bergerak dan bergabung untuk membentuk sinyal-sinyal. Sinyal ini akan ditangkap oleh antena dan dikirimkan ke komputer untuk diproses dan ditampilkan di layar monitor menjadi sebuah gambaran yang jelas dari struktur rongga tubuh bagian dalam.






APA ITU CT SCAN??



CT scan merupakan singkatan dari computerized axial tomography scan yaitu salah satu tekhnik radiologi yang menggunakan sinar X sebagai sarana untuk menampilkan gambaran bagian dalam tubuh manusia.





APA PERBEZAAN MRI & CT SCAN??




CT scan



♢ menggunakan sinar x (x-ray beam)

♢ Mengandungi radiasi tahap rendah - sederhana
♢ Lebih kepada analisis struktur tulang-tulang di dalam badan
♢ Procedure hanya mengambil masa 5 minit
♢ Tidak bising
♢ Lebih murah berbanding MRI

MRI

♤ Menggunakan bahan gelombang magnetic dan gelombang radio
♤ Tidak menggunakan sinar radiasi
♤ Skop analisa kesihatan lebih luas dan lebih kepada soft tissues dan otak
♤ Procedure mengambil masa 30 minit
♤ Berbunyi bising ketika procedure dijalankan
♤ Lebih mahal daripada CT scan.
♤ Tidak sesuai untuk orang yang takut tempat tertutup (claustrophobic)
♤ Tidak boleh dilakukan kepada org yang mempunyai bahan implant magnetic



Menurut pengalaman saya sendiri pula.. CT scan ni mengambil masa yang sekejap berbanding dengan MRI.


MRI ni pada saya agak stress, nervous dan menakutkan sikit pun ada.. Ruang yang disediakan tu agak sempit sama je CT scan dan MRI, cuma bezanya MRI ni akan mengeluarkan bunyi-bunyi yang bising macam drilling ada, macam blender pun ada dan sesekali terasa macam ada vibration (gegaran kecil) pada tempat kita berbaring tu.


Masa proses tu berjalan kita akan dibekalkan dengan earphone dan didendangkan dengan lagu-lagu untuk menghilangkan rasa takut disebabkan bunyi-bunyi bising tu. Tapi bagi saya, perasaan takut, nervous dan rimas tu tetap ada. Maklumlah first time kan. Walaupun dengar lagu-lagu, hati saya tetap juga melagukan zikir-zikir untuk menghilangkan perasaan-perasaan yang mengganggu tu. Bagi saya, itulah therapy yang terbaik.


CT scan mengambil masa 5-10 minit manakala MRI mengambil masa lebih kurang 20 minit ke 30 minit (bergantung kepada sesuatu kes). Tapi bila dah dalam tu, 5 minit pun dah macam satu jam rasanya.. hahaha..


Ada jugak tertidur masa dalam mesin MRI tu. Tapi tak boleh terlena sangat sebab bunyi-bunyian tu tetap mengganggu. Lagipun, setiap masa person incharge tu akan beri announcement atau amaran supaya jangan bergerak.


Pengalaman ni sangat bermakna dalam hidup saya. Ilmu melalui pengalaman adalah sangat berharga bagi saya. Saya harap perkongsian pengalaman saya ni akan membantu dan memberi manfaat kepada korang juga.


Hingga di sini dulu buat masa ni.. Jumpa lagi di next entry, k.. stay tuned...

😉😉😉




4 comments:

  1. pengalaman yang unik..baru tau MRI tu tak guna sinar radiasi..

    ReplyDelete
  2. Takot...sy penakut..

    ReplyDelete